Španělský sommelier - Konyho Travel Blog
Španělský sommelier

Španělský sommelier

Ahoj, ahoj , ahoj.
Jasně, zanedbávám to. Nějak jsem postrádal chuť psát – moc se toho nedělo a nechtěl jsem to tlačit na sílu :)

Na této fotce je mi 1 minutu 24 let :-)

Na této fotce je mi 1 minutu 24 let :-)

Narozeninový dost ve škole :-)

Narozeninový dost ve škole :-)

Aktuálně sedím v autě na cestě do Barcelony. Opět jsme využil aplikace Blabla car, která umožňuje dohodnout si cestování spolu s jinými lidmi. Za 20 EUR jsem se tedy vydal na 380km dlouhou cestu s 21 letou řidičkou 😀 Dneska mi je poprvé 24 let a jsem v celém autě nejstarší .. divné, jsem fakt starej. Sedím tu už 2 hodiny a byla to fakt fajn volba – všichni v nejhorší mluví i anglicky, ale většinu času už sázím španělštinu. Dneska jsem měl svou poslední lekci španělštiny, a musím říci, že jsem dosáhl zamýšleného. Umím mluvit v přítomnosti, v budoucnosti i minulosti. Je to teda úplně ta nejprimitivnější forma, ale na domluvu se Španělem mi to postačí. Ono to s těma časema je trochu složitější než např. angličtina (mají prý 4 minulé časy) … já teď ovládám jen jeden z nich.

Snídaně na rozloučenou s Wolfgange

Snídaně na rozloučenou s Wolfgangem

Sedím a culím se, protože když si vzpomenu na první cestu BlaBla carem do Madridu – byl jsem tam pořád celkem trubka a když mluvili pouze španělsky, nepobíral jsem. Teď z jedné věty chytim třeba 2 slova a už si to zkousím vyhodnotit – je to pokrok. Najednou jakoby se otevíral další svět. Hrozně mě povzbuzuje když někomu řeknu, že za sebou mám 4 týdny španělštiny a oni valej oči, že na 4 týdny mluvím dobře. Mně samotnému to přijde divné, ale ono denně 2 hodiny mluvit a mluvit se Španělem dělá hodně.

Speciální recept - Konyho hamburgery. Brzy vyjde i kniha.

Speciální recept – Konyho hamburgery. Brzy vyjde i kniha.

A teď co se dělo v uplynulých 14 dnech. Naposled jsem psal z Madridu .. odjezd z Madridu byl fakt tragickej. Opět jsem využil Blabla caru, tentokrát mě vezl žiďácky zarostlej týpek cca 35 let. Jenže já jsem si popletl čas, a nestíhal jsem dorazit (přes celej Madrid) na smluvené místo. Byl očividně dosti naštvanej a už už chtěl odjet beze mně, ale lokální známá Paula to s ním po telefonu domluvila. Čekali na mě 35 minut. Nakonec jsem dorazil, zeptali se mě na jméno a ještě na něco a oznámili mi, že anglicky v autě nikdo nemluví. Tím jakoby naše konverzace skončila a oni se mnou celou cestu vůbec nemluvili 😀 3,5 hodiny jsem seděl jak vyvrženec na sedadle spolujezdce a oni dělali, jak když tam nejsem 😀 Nedá se nic dělat. Španělsky „No pasa nada“.

Zákoutí města Toledo

Zákoutí města Toledo

Jedna společná z hospody s lektorkou Maríou a studentky z Polska a Rakouska

Jedna společná z hospody s lektorkou Maríou a studentky z Polska a Rakouska

Naslédně se mi změnila i výuka, od pondělka jsem měl lekce 1na1 a ze 4 hodin to zredukovali na 2. Denně jsem měl teda více času a celkově jsme toho namluvil i více. Tahle změna mi po zbytek kurzu fakt seděla. Hrozně jsem si sedl s mou lektorkou a na lekcích mi kolikrát i tekly slzy smíchem 😀 Bylo to supr. Neumím si představit lepší volbu školy.

Moje lekce - 1 na 1

Moje lekce – 1 na 1

Jeden jsme také navštívili kino, ze kterého jsem teda rozuměl asi 3 slova, ale dobrý – zkusil jsem si to. Film byl totiž vtipný v tom, že se tam mixovalo několik španělských nářečí (4). Neumím ani jedno a mám se smát 4? 😀

Originální drink - Fazolový nektar!

Originální drink – Fazolový nektar!

Byli jsme si taky párkrát sednout s lektory a studenty ze školy v hospodě. Byl jsem dokonce na degustaci vína. Nějaký místní vinař pořádal degustaci a lektorky zarezervovaly 6 míst pro nás. Bylo to trošku divné, protože víno normálně nepiji a ani mu nerozumím. Kolem mě bylo hodně řekl bych vysoce postavených lidí a napjatě poslouchali skoro hodinový příběh vinaře (co všecko v jeho vínech můžeme cítit a podobně). Vínem vždy trochu zamíchli, poté pozvedli sklenku proti světlu, poté zkoušeli barevný odraz skze sklenku na kapesníčku a až poté ochutnali. Já to v ČR dělám trochu punkově, koupím levné vino, smíchám ho s kolou a „kalím“ někde venku 😀 Ale to jsem mu nemohl říci, tak jsem tiše pozoroval mravy a míchal a čuchal a všecko jako oni :) Adaptoval jsem se většině. Po vinárně jsme šli do jedné z místních typických hospod. Přijdeš na bar, objednáš lahváče, zaplatíš a dostaneš k tomu tzv. tapas. Malou věc k zakousnutí – liší se. Je to např. chlebíček s nějakou směsí a pár oliv či tak něco.

Španělský Sommelier.

Španělský Sommelier.

Fajn, ozvu se zase po Barceloně – ahoooj :-)

Všechny fotky a ještě pár navíc najdete ZDE

 

P.S. Všechny 99% fotografií, které nahrávám jsou momentky z videa. Každých 5 vteřin mi kamera při natáčení dělá také fotku. Fotky tedy nejsou někdy úplně k světu, ale o to lepší bude video!

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


„Nikdy se nesměji nejlépe. Bojím se, že by to mohlo být naposledy.“ Jan Werich